Dość trudno wyobrazić sobie mniej lub bardziej wystawne przyjęcie bez zaserwowania słodkiego deseru. „Coś słodkiego” zawsze wprowadza zaproszonych i zgromadzonych przy stole, w dużo lepsze nastroje. Szczególnie wtedy, gdy zadbamy o odpowiednie „ozdobniki deserowe”.
Apetyczne: ciasteczka, ciasta czy torty – to coś czemu naprawdę trudno się oprzeć. Dlatego też bardzo wiele zależy od pomysłowości gospodarza co do sposobu ich udekorowania. Zadanie wydaje się dużo prostsze, kiedy zamówimy już gotowy deser, gdyż kreatywność cukierników często przerasta nasze wszelkie oczekiwania. Jednakże większość z nas woli samemu zadbać o właściwie „przystrojone” ciasta. Do naszej dyspozycji jest wszak ogromna liczba zróżnicowanych „ozdobników deserowych” dzięki którym nawet zwykły biszkopt, może zamienić się w „słodkie dzieło sztuki kulinarnej”.
Najprostszą ozdobą ciast są różnokolorowe owoce. Możemy je pociąć na połówki lub podzielić na mniejsze cząsteczki. Idealnie nadają się do tego celu:
- świeże owoce sezonowe: truskawki, wiśnie;
- owoce mrożone np.: truskawki;
- owoce egzotyczne typu: mandarynki, ananas;
- owoce kandyzowane.
Wybrane owoce można:
- ułożyć bezpośrednio na wierzchniej części ciasta i zalać galaretką;
- ułożyć na warstwie z bitej śmietany i dodatkowo polać masą czekoladową.
Do dekorowania ciast doskonale nadają się również różnokolorowe posypki. Dzisiaj w sklepach możemy otrzymać już nie tylko posypki w kształcie kuleczek, ale również w kształcie: kwiatków czy gwiazdek. Ożywiają one znacznie nasz deser a przy tym nie zmieniają jego smaku a niekiedy bardziej potęgują jego słodkość.
Do upiększenia naszych słodkości, mogą też nam posłużyć orzechy włoskie. Świetnie pasują one do tortów oraz ciast z kremem. Układamy je w cząstkach lub też bardzo drobno siekamy i obsypujemy nimi wierzch ciasta bądź oklejamy jego boki. W podobny sposób można wykorzystać migdały. Dobrą ozdobą naszych słodkości mogą być także malutkie bezy. Możemy je wykorzystać w następujący sposób:
kwiatek/gwiazdka
jedną bezę układamy na środku ciasta, a z pozostałych (2, 3 lub większej ilości w zależności od wielkości ciasta) układamy ukośne promienie;
ozdobna korona
bezy układamy – jedna obok drugiej – na obwodzie ciasta.
Jako „deserowe ozdobniki” mogą też posłużyć nam:
- bita śmietana;
- galaretka;
- gotowa polewa;
- lukier.
Możemy je wykorzystać na dwa główne sposoby. Po pierwsze: polewając nimi ciasto i dekorując dodatkowo: owocami lub posypką. Po drugie: wykonując z nich napisy lub abstrakcyjne wzorki.
Jako dekoracje naszych ciast, mogą nam również posłużyć specjalne gotowe już figurki czekoladowe lub lukrowe. Te ostatnie świetnie nadają się jako dekoracja słodkości dla dzieci.