Dekorowanie dań dla dzieci

Najtrudniejszym a zarazem najbardziej „twórczym” zadaniem każdego rodzica, wydaje się być przygotowanie smacznego posiłku dla swojego dziecka. Dlaczego to takie trudne? Po pierwsze: milusińscy szczególnie ci najmłodsi, są wyjątkowo grymaśni pod tym względem. Chociaż nie mają jeszcze wyrobionego własnego zdania na temat poszczególnych smaków, do niektórych z nich są z góry uprzedzone. Wtedy wiele zależy od pomysłowości i zaradności rodzica. Po drugie przygotowując danie dla naszego dziecka, trzeba też pamiętać, aby były one nie tylko kolorowe i atrakcyjne dla „małego buntownika”, ale również zdrowe. Sprawdźmy zatem jak wygląda i na czym polega ozdabianie dań dla naszych dzieci.

Chyba najprostszą metodą na udekorowanie posiłku dla malucha są kolorowe kanapki. Można na nich wykonać wesołe minki. Na przykład: na kanapce z białym serkiem, układamy po obu stronach kromki na tej samej wysokości dwa plasterki rzodkiewki lub pomidora, na środku można położyć kawałek zielonego ogórka a pod nim usypać uśmiechniętą buzię ze szczypiorku. Równie atrakcyjne mogą okazać się dla dziecka kanapki z wesołymi obrazkami. Na przykład: na kanapce z żółtym serem układamy paprykowy samochód z kółkami z oliwek, który będzie pędził po ulicy z samego szczypiorku. Z pewnością tak pomysłowe śniadanie, zachęci nawet największego niejadka.

W podobnie atrakcyjny sposób możemy również przygotować ozdobny obiadek dla smyka. Jako jego element może posłużyć wesoły stworek mięsno-jarzynowy. Aby go stworzyć musimy wbić w górną część klopsika lub kotleta mielonego trójkąty z marchewki, za oczka może posłużyć groszek a za nosek różyczka z kalafiora, zdziwioną buzię można wykonać również z marchewki. Wesoła kolorowa zupka to także świetny dodatek, który powinien zachęcić malca do jedzenia. Możesz w niej wyczarować jakiś obrazek z jogurtu lub śmietany. Takie rozwiązanie sprawdza się jedynie w przypadku zup – kremów lub gęstszych zawiesistych zup, jednak zupa makaronem też nie musi być nudna. Wystarczy że zamiast tradycyjnych „nitek” w zupce malca będą ”pływały” kolorowe kluski lub kluseczki świderki bądź gwiazdki.

Dzieciaki z natury niechętnie jadają wszelkiego rodzaju surówki. Jest na to jednak pewien sposób czyli pomysłowo udekorowana sałatka. Możesz włożyć ją w jakąś oryginalną foremkę na ciastka i zrobić na talerzyku malca „sałatkową babkę”. Podobnie pomysłowa może okazać się „sałatka wulkan”. W tym celu musisz uformować na talerzyku malucha kopczyk i polać go jakimś smacznym sosem.

Naszym milusińskim z pewnością bardziej zasmakuje również pomysłowo wykonany deser. Mogą to być na przykład ciasteczka w kształcie: serduszka, kwiatka czy gwiazdki, które możesz dodatkowo polać miodem lub jogurtowy wulkan polany smacznym gęstym owocowym sokiem.