Garnirowanie drinków

Spotkania na których będziemy podawać alkohol, wcale nie muszą być nudne ani takie same. Możemy je uatrakcyjnić decydując się na pomysłowe przystawki oraz wykonując ozdobne drinki. W pierwszym przypadku świetnie spiszą się zarówno udekorowane półmiski jak i oryginalne koreczki lub / oraz smakowite kanapki krakersowe. A w jaki sposób udekorować drinki by nie tylko wyglądały ale również smakowały naszym gościom?

Miłośnicy klasyki i tradycyjnych rozwiązań, z pewnością wykorzystają takie połączenia jak:

oliwka do Martini;
wisienki koktajlowe przy Manhattanie;
mała cebulka do Gibsona.

Chcąc jednak spróbować czegoś nowego, warto sięgnąć po kolorowe drinki do zdobienia których, świetnie nadają się niektóre owoce. Zanim jednak przejdziemy do praktycznej części tego artykułu, skupimy się na chwilę na wskazówkach teoretycznych. Wykonując dekoracyjnego drinka, należy pamiętać by elementy ozdobne nie gryzły się smakowo ani optycznie z serwowanym napojem. Po drugie dekorowaniu drinków powinny przyświecać zarówno chęć zainteresowania gości jak i umiar. Im mniej elementów ozdobnych, tym lepiej. Jest to ważne szczególnie wtedy, gdy zapraszamy kogoś po raz pierwszy lub kiedy chcemy jedynie uatrakcyjnić krótkie spotkanie w gronie znajomych. Ozdabiając drinka, należy pamiętać by owoce nie miały żadnych widocznych skaz. Do dekorowania drinków używajmy tylko świeżych owoców – zresztą ta zasada powinna mieć zastosowanie w przypadku upiększania wszystkich potraw… Jeśli jako dekorację chcemy wykorzystać skórkę z owocu, pamiętajmy o tym by dokładnie ją oddzielić od miąższu. Służą do tego specjalne narzędzia do wydrążania owoców. Ozdabiając serwowany alkohol, można również udekorować naczynia w i na których, będziemy go podawać. W tym celu wystarczy brzegi naczyń obkleić kryształkami cukru – wcześniej delikatnie je zwilżając. Dekorując napoje alkoholowe – używajmy jedynie jadalnych elementów dekoracyjnych. Dobrze jeśli zasada ta, będzie przez nas stosowana każdorazowo gdy tylko będziemy chcieli ozdobić jedzenie. Wiemy już jak ozdabiać drinki, teraz sprawdźmy czym.

Najprostsza ozdoba to wisienki koktajlowe. Ich wybór jest spory. Różnią się między sobą kolorami oraz smakami:

żółte, niebieskie i czarne – smakują nieco kwaskowato;
czerwone – są dość słodkie;
zielone – mają smak mięty.

Różnokolorowe i słodkie drinki można też przybrać takimi owocami jak:

jabłka i gruszki – należy je jednak skropić kilkoma kroplami soku z cytry gdyż szybko ciemnieją;
ananas – plasterki;
brzoskwinia – kulki, plasterki;
figa;
kiwi – plasterki;
winogrona: białe i czerwone;
wiśnie lub czereśnie;
truskawki i poziomki.

Dla lepszego efektu: truskawki, poziomki, winogrona, wiśnie lub czereśnie – głównie ich końcówki – można zwilżyć sokiem z cytryny a następnie obtoczyć cukrem kryształowym lub w cukrze pudrze. Uzyskamy wtedy efekt mrożonych owoców.

Kiedy przygotowujemy drinki o bardziej zdecydowanym smaku (nie słodkie) – wtedy najlepiej wykorzystać takie elementy ozdobne jak:

oliwka;
spirale ze skórki ogórka;
cebulki marynowane.

Drinki z sokiem cytrynowym najefektywniej przystroimy przy pomocy listków świeżej bazylii.

Serwując likiery lub napoje alkoholowe z gęstym syropem miętowym, warto wykorzystać listki lub gałązki mięty.

Dekoracja drinków może przybrać bardzo zróżnicowane formy. Można na przykład wycięty kawałek owocu lub parę czy też malutką kiść owoców powiesić na ściance szklanki. Inny pomysł to nabicie owoców na specjalnie szpadki do drinków, które wsadzamy do szklanki bądź też wieszamy na jej ściance.