Ozdabianie półmisków z wędlinami i serami

Ozdabianie jedzenia, które ma pojawić się na naszym stole to zadanie wymagające od nas przede wszystkim sporej dozy wyobraźni ale nie tylko. Poszczególne elementy naszej „smakowitej kompozycji” po jakie sięgamy w tym celu, powinny współgrać ze sobą nie tylko kolorystycznie ale również smakowo. W przeciwnym wypadku nasi goście szybko odejdą od stołu z niesmakiem, a przecież nie o to nam chodzi. Efekt końcowy jaki uzyskamy to ładnie przystrojony półmisek czy talerz z zaserwowanym na nim konkretnym daniem, zachęcający zgromadzonych przy stole do jego skosztowania.

Na naszych stołach pojawiają się nie tylko dania główne. Goszczą bowiem na nich równie często desery jak i smaczne przystawki a także wszelkiego rodzaju dodatki typu sałatki czy dipy. One również mogą zostać przez nas ładnie udekorowane.

W roli przystawek świetnie sprawdzają się wędliny oraz sery z towarzyszącymi im warzywami – najlepiej surowymi. Smakowite wrażenie wywrze z pewnością na naszych gościach półmisek z wędlinami i serami. Jego podstawę mogą stanowić liście sałaty. Do tego celu nadaje się zarówno zwykła zielona sałata jak i ta bardziej ozdobna – czerwona. Ułożone na niej zwinięte w rulonik kawałki wędliny poprzedzielane krążkami, prostokątami lub trójkątami serowymi, z pewnością zachęcą naszych gości do sięgnięcia po przystawki. Inny sposób to wykonanie na półmisku kwiatka z różnych gatunków wędlin i serów. Możemy wykonać go dwiema metodami:

pierwsza metoda
na środku półmiska kładziemy krążek z marchewki lub ogórka;
dookoła niego wykładamy na przemian: rulonik z wędliny i rulonik z cienkich plasterków sera;

metoda druga
na dole półmiska kładziemy połówkę papryki;
następnie wykonujemy rulony z wędliny i układamy je kolejno tworząc półkole;
kolejna warstwa to rulony z sera;
i tak kolejno aż do wypełnienia całego półmiska.

Dla lepszego efektu, całość można przybrać listkami bazylii.

Zamiast półmisków z wędlin możemy też wykonać smakowite koreczki i zamienić je w jabłkowego jeża. Wystarczy w tym celu: pociąć na niewielkie kwadraty wędlinę, sery oraz różnokolorową paprykę. Kawałki te nabijamy na patyczki do szaszłyków. Następnie kroimy na pół sporej wielkości jabłka i wbijamy w nie nasze koreczki. W ten sposób powstają jabłkowe jeże, które należy postawić na podstawkach lub niewielkich talerzykach. Świetną opcją mogą być również:

słoneczniko-koreczki
aby je wykonać wystarczy przygotować:
ogórka pokrojonego w grubsze prostokąty; czarne oliwki; kawałek wędliny; żółty ser w plastrach z którego wykrawamy gwiazdki (możemy je wyciąć samodzielnie lub posłużyć się malutkimi foremkami do ciasta);
na dużą wykałaczkę nadziewamy kolejno: ogórka+wędlinę+ser+oliwkę; całość wbijamy w połówkę dużego jabłka;

kanapki z krakersów
przykład wykonani: krakersa smarujemy twarożkiem, następnie wycinamy z żółtego sera gwiazdkę i kładziemy ją na twarożek, następnie na środku układamy piętkę z pomidora lub grubszy kawałek wędliny.

Prócz przystawek na naszym stole (tuż po zaserwowaniu dania głównego) mogą też pojawić się udekorowane słodkości, które również wywołają zachwyt u naszych gości…