Ozdabianie jedzenia, które ma pojawić się na naszym stole to zadanie wymagające od nas przede wszystkim sporej dozy wyobraźni ale nie tylko. Poszczególne elementy naszej „smakowitej kompozycji” po jakie sięgamy w tym celu, powinny współgrać ze sobą nie tylko kolorystycznie ale również smakowo. W przeciwnym wypadku nasi goście szybko odejdą od stołu z niesmakiem, a przecież nie o to nam chodzi. Efekt końcowy jaki uzyskamy to ładnie przystrojony półmisek czy talerz z zaserwowanym na nim konkretnym daniem, zachęcający zgromadzonych przy stole do jego skosztowania.
Na naszych stołach pojawiają się nie tylko dania główne. Goszczą bowiem na nich równie często desery jak i smaczne przystawki a także wszelkiego rodzaju dodatki typu sałatki czy dipy. One również mogą zostać przez nas ładnie udekorowane.
W roli przystawek świetnie sprawdzają się wędliny oraz sery z towarzyszącymi im warzywami – najlepiej surowymi. Smakowite wrażenie wywrze z pewnością na naszych gościach półmisek z wędlinami i serami. Jego podstawę mogą stanowić liście sałaty. Do tego celu nadaje się zarówno zwykła zielona sałata jak i ta bardziej ozdobna – czerwona. Ułożone na niej zwinięte w rulonik kawałki wędliny poprzedzielane krążkami, prostokątami lub trójkątami serowymi, z pewnością zachęcą naszych gości do sięgnięcia po przystawki. Inny sposób to wykonanie na półmisku kwiatka z różnych gatunków wędlin i serów. Możemy wykonać go dwiema metodami:
pierwsza metoda
na środku półmiska kładziemy krążek z marchewki lub ogórka;
dookoła niego wykładamy na przemian: rulonik z wędliny i rulonik z cienkich plasterków sera;
metoda druga
na dole półmiska kładziemy połówkę papryki;
następnie wykonujemy rulony z wędliny i układamy je kolejno tworząc półkole;
kolejna warstwa to rulony z sera;
i tak kolejno aż do wypełnienia całego półmiska.
Dla lepszego efektu, całość można przybrać listkami bazylii.
Zamiast półmisków z wędlin możemy też wykonać smakowite koreczki i zamienić je w jabłkowego jeża. Wystarczy w tym celu: pociąć na niewielkie kwadraty wędlinę, sery oraz różnokolorową paprykę. Kawałki te nabijamy na patyczki do szaszłyków. Następnie kroimy na pół sporej wielkości jabłka i wbijamy w nie nasze koreczki. W ten sposób powstają jabłkowe jeże, które należy postawić na podstawkach lub niewielkich talerzykach. Świetną opcją mogą być również:
słoneczniko-koreczki
aby je wykonać wystarczy przygotować:
ogórka pokrojonego w grubsze prostokąty; czarne oliwki; kawałek wędliny; żółty ser w plastrach z którego wykrawamy gwiazdki (możemy je wyciąć samodzielnie lub posłużyć się malutkimi foremkami do ciasta);
na dużą wykałaczkę nadziewamy kolejno: ogórka+wędlinę+ser+oliwkę; całość wbijamy w połówkę dużego jabłka;
kanapki z krakersów
przykład wykonani: krakersa smarujemy twarożkiem, następnie wycinamy z żółtego sera gwiazdkę i kładziemy ją na twarożek, następnie na środku układamy piętkę z pomidora lub grubszy kawałek wędliny.
Prócz przystawek na naszym stole (tuż po zaserwowaniu dania głównego) mogą też pojawić się udekorowane słodkości, które również wywołają zachwyt u naszych gości…