Warning: file_put_contents(): Only 0 of 7758 bytes written, possibly out of free disk space in /home/seo/public_html/vhz.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Plugin/InstallUtils.php on line 349

Warning: mkdir(): Disk quota exceeded in /home/seo/public_html/vhz.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Plugin/InstallUtils.php on line 504
Jak udekorować sałatkę krok po kroku?

Proste zdobienie sałatek

Oryginalnie przyozdobione dania świąteczne i na szczególne okazje mogą zachęcić naszych gości do ich skosztowania, bez szczególnego proszenia o to. Mogą też stać się powodem do stworzenia niepowtarzalnej atmosfery przy świątecznym stole. Dlatego też warto zadbać o to, aby przygotowane jedzenie przybrało wyjątkowego wyglądu. Dotyczy to nie tylko dań głównych, przystawek czy deserów. Naszych gości może również zainteresować udekorowana sałatka.

Najprostsze „ozdobniki sałatkowe” to: jajka gotowane na twardo, pomidorki koktajlowe, papryka, majonez. Ugotowane jaja dzielimy: na połówki lub na mniejsze cząsteczki i układamy na brzegu sałatki na przemian z pomidorkami koktajlowymi lub pokrojoną w niewielkie paseczki różnokolorową papryką. Majonez można wyłożyć za pomocą łyżeczki deserowej lub posmarować jego cienką warstwą wierzchnią część sałatki.

Z pewnością zaciekawienie wywołają sałatkowe kwiatki. Do ich wykonania mogą nam posłużyć:

czarne lub zielone oliwki;
nadziewany czosnek lub czosnek w occie;
grzybki marynowane;
zielona, żółta, czerwona lub pomarańczowa papryka;
pomidorki koktajlowe;
konserwowe: kukurydza lub groszek;
ogórek marynowany;
wędlina w plasterkach;
łosoś wędzony.

Przykładowy sałatkowy kwiatek może wyglądać następująco:

jego środek to: oliwka, pomidorek lub grzybek; jako płatki mogą posłużyć nam: paseczki paprykowe; paseczki wędlinowe lub łososiowekukurydza lub groszek a także paseczki z ogórka, czosnek.

Innym sposobem na ciekawe zaserwowanie sałatki, to babeczki sałatkowe. Można im nadać dowolny kształt posługując się w tym celu foremkami do ciasta lub ciasteczek. Nakładamy do dobrze schłodzonych pojemniczków niewielką ilość sałatki i wyrównujemy ją. Następnie wykładamy całość na talerzyk. Można go dodatkowo przystroić (wyłożyć) przy pomocy zielonej lub czerwonej sałaty. Udekorowane kukurydzą lub groszkiem brzegi sałatki także zmienią nieco jej wygląd.

Jako sałatkowe dekoracje mogą też posłużyć nam:

gęsty jogurt;
sos sałatkowy jogurtowy lub z dodatkiem śmietany.

Bazę do takich sosów, można bez problemu nabyć w niemal każdym sklepie spożywczym. Stanowią ją głównie mieszanki różnokolorowych ziół i przypraw o zróżnicowanym aromacie. Zmieszane z jogurtem lub gęstszą śmietanką i wyłożone na wierzchniej części naszej sałatki, z pewnością podkreślą jej „smakowity charakter” i zachęcą do jej skosztowania.