Akcesoria i narzędzia do dekorowania potraw

Nawet najprościej ozdobiona potrawa, potrafi zdziałać cuda i umilić czas zaproszonym przez nas gościom. Ozdobne drinki mogą uświetnić nawet zwykłą krótką przyjacielską wizytę, zaś udekorowane desery czy sałatki, mogą miło połechtać nawet bardziej wybredne podniebienie. Niektóre ozdobione w pomysłowy sposób dania, posiadają też bardziej „praktyczne” swoje uzasadnienie. Przykładem może być tu chociażby udekorowane jedzenie dziecięce, które potrafi przekonać do sięgnięcia po nie, nawet największego niejadka.

Proste dekoracje do naszych dań, przystawek czy deserów, można wykonać przy pomocy zwykłego noża lub też używając foremek do ciasta czy ciasteczek. Lepszy efekt uzyskamy jednak, posługując się specjalnymi akcesoriami do dekorowania potraw.

Najprostsze z nich to wszelkiego typu noże i nożyki kuchenne. Powinny być one poręczne i dobrze trzymać się ręki. Ich ważnym elementem jest szpiczasty i ostry nosek. Do dekorowania naszych potraw – szczególnie gdy chcemy wykonać jakąś ozdobę w warzywie czy owocu – przydatne będą również specjalne dłutka o różnorodnych końcówkach. Pamiętajmy jednak o ich każdorazowym dokładnym umyciu i wysuszeniu. Tylko wtedy będziemy cieszyć się nimi przez długi czas. W sprzedaży dostępne są także praktyczne przyrządy do wykonywania spirali z warzyw takich jak: ogórek czy marchewka. Na rynku można też znaleźć specjalne narzędzia do dekoracyjnego rowkowania skórek warzyw i owoców. Są one dużo bardziej precyzyjne niż zwykłe nawet najbardziej ostre i spiczasto zakończone nożyki. Chcąc dekorować serwowane potrawy – głównie sałatki owocowe lub desery – w naprawdę pomysłowy i precyzyjny sposób w naszej szufladzie powinny też znaleźć się nożyki dekoracyjne do cytrusów oraz foremki do wycinania. Jeśli chcemy uświetnić nawet krótkie towarzyskie spotkanie ze znajomymi, dobrze jeśli sięgniemy po foremki do wycinania kanapek i koreczków. Przybierają one najczęściej postać wykrawaczy ze specjalnie uformowanymi otworami. Nasze potrawy świetnie zaprezentują się gdy ozdobimy je na przykład kuleczkami z owoców czy ugotowanych warzyw. W tym celu pomocne mogą okazać się specjalne łyżeczki do wydrążania kulek. W naszej „kreatywnej kuchni” nie powinno też zabraknąć takich narzędzi jak wydrążacz do owoców, specjalne faliste noże do dekorowania oraz krajacze do jajek. Serwując naszym gościom udekorowane jedzenie, warto też pomyśleć o ozdobnych napojach. W tym celu niezbędne mogą okazać się na przykład dekoratory lub stemple do kawy. Nasza szuflada powinna również pomieścić takie przyrządy jak:

wygięty nóż do grejpfrutów;
nożyk do garnirowania;
trójkątny woreczek z wymiennymi metalowymi zakończeniami – służący do wyciskania różnych kształtów z mas: ciastowych, ziemniaczanych czy innych.