Warning: file_put_contents(): Only 0 of 7758 bytes written, possibly out of free disk space in /home/seo/public_html/vhz.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Plugin/InstallUtils.php on line 349

Warning: mkdir(): Disk quota exceeded in /home/seo/public_html/vhz.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Plugin/InstallUtils.php on line 504
Ciekawe dekoracje do deserów

Jak fajnie ozdobić deser?

Deser czyli „coś słodkiego” to doskonały sposób na polepszenie humorów naszych gości. Co prawda w tym celu, możemy wyręczyć się gotowymi już wyrobami cukierniczymi, jednakże własnoręczne zdobienie ciast czy innych słodkości, wiąże się z licznymi zaletami. Zadanie to nie należy również do najtrudniejszych, tym bardziej, że rynek tego typu wyrobów przychodzi nam z wyraźną pomocą typu: owoce kandyzowane, wiórki kokosowe czy kolorowa posypka.

Słodkości jakie możemy zaserwować naszym gościom, to oczywiście nie tylko ciasta. Do naszej dyspozycji są również między innymi lody. Można je udekorować:

bitą śmietaną i owocami;
masą kakaową lub czekoladową;
kolorową posypką;
czekoladowymi figurkami.

Lody będą również nieco inaczej smakowały, gdy brzegi pucharków udekorujemy cukrem. W tym celu wystarczy zwilżyć brzegi naczynia, a następnie umoczyć je w rozsypanym na desce lub w miseczce białym lub brązowym cukrze.
Na pewno na naszych gościach spore wrażenie zrobią także naleśniki: płonące lub oblane smakowitym gęstym syropem owocowym bądź też udekorowane wzorkami z masy czekoladowej.

Jeśli zależy nam na opinii pomysłowych, możemy też podać swoim gościom smaczne babeczki ozdobione na jeden z wielu przykładowych sposobów:

babeczki wypełnione bitą śmietaną i przyozdobione różnokolorowymi owocami;
babeczki o nietypowym kształcie z ozdobionymi brzegami – do dekoracji można użyć posypki lub lukru;
babeczki oblane glazurą czekoladową lub cukrową – obydwie można wykonać samodzielnie:

glazura czekoladowa – rozpuszczamy czekoladę we wrzątku a następnie gdy zacznie nieco tężeć, smarujemy nią nasz deser;
glazura cukrowa – cukier puder mieszamy z białkiem lub 2 łyżkami wrzątku, następnie przecieramy je przez sito a potem nakładamy ją na deser.

Na naszym stole mogą również zagościć ciasteczka ozdobione przy pomocy:

marcepana – można z niego wykonać niewielkie ozdoby – w tym celu kupujemy surową masę marcepanową, którą mieszamy następnie z cukrem pudrem; ozdoby można wyciąć nożem;
kremu – nałożonego na brzegi ciastka.

Wyśmienitym dodatkiem do naszego deseru, będzie ozdobiona wzorkami czy rysunkami kawa. Do wykonania tych najprostszych wystarczy świeży napar z kawy oraz dobrze spienione mleko lub delikatna posypka. Jeśli zależy nam na naprawdę ciekawym efekcie, możemy w tym celu zakupić specjalne narzędzia do zdobienia kawy. Są to: stemple lub dekoratory do kawy. Zestawy zawierają gotowe wzory, które możemy wykorzystać do naszych „kawowych kompozycji”. Można je również zastąpić zwykłymi wzornikami do ciasteczek lub makaronu.